ACT N REACT

Thursday, December 25, 2008 5 comments

Act n react.. ungkapan yg sering di leteri oleh director kat aku..
Dh lama aku x tulis kat blog nie. Sori ye.Dh ketandusan idea. Now, I want to tell my real life..Aku nak cite pasal aku dh lame masuk drama,benda2 kaitan blakon la. Tapi aku ngat mase skolah rendah aku stat blakon,time 2 main2 je.Blakon tuk pemilihan untuk persembahan skolah, hari kemerdekaan. Tapi team aku tak dpt. Aku kena jadi watak robot. Team yg menang pun memang best, pasal kisah penjajah. Tak pe la xde rezki.
Aku rse aku aktif lakon2 nie time skolah menengah. Mase time form 2 kot, aku blakon drama English( tak ngat tajuk dier, sori) tuk rumah sukan. Aku jadi budak pengotor yg suka korek hidung.Teruk kn. Jdi pelakon utama, walaupun tak la pandai sngat. Time 2, group kita orang dapat no 2.
Boleh la 2…Pas2…time form 3. Aku blakon 2 drama tuk 2 ari berturut2.
First day, drama kelas. Citer ala sejarah MELAKA, aku jadi watak Sultan yg de byk isteri n terpikat ngan Hang Li Po. Best giler la time 2…n mmg terbukti apabila dpt no 1.Kerjasama ngan bdk2 kelas aku mmg patut dihargai. Walaupun wat last2 minit. Ptg pikir story line, mlm trus perform.Tapi tetap cun...
Sok nyer pulak, drama English, ala2 cinderella plak..cuba teka aku pegang watak pe…prince le. Tp aku de try line watak step mother mse practice…pas2 bdk2 nk bg watk 2 kat aku..Atas cbb tertentu aku reject. Cbb watak 2 terlalu “challenging”. Klau nak tau, watak King (ayah aku) terpaksa digugur kn sblum beberapa minit time team kitaorang nk perform cbb dier ade latihan nasyid. Tapi latihan 2 lagi penting cbb, competition 2 inter school. Sedih2..tapi akhir nya, kite orang dpt no.2… sronok gak.
Mse time form 4, aku msuk drama English, tapi inter school la plak. Nk kembang kn sayap. Cewah.. citer 2 pasal “Beauty n d Beast” aku jdi watak bapak. Aku terpaksa berusaha jadi watak org tua. Huhu(batuk org tua). Mse time komen2 dr senior team drama, aku kena kondem, aku bawak watak org tua 50 thn mcm bdk 5 tahun?? Terlalu aktif kot. Tapi, team tetap dpt no 2. Ala… asyik no 2 je.. klau aku x de, mst dpt no 1. Team aku gak dpt best male actor n best female supporting actress. Aku plak… dpt hbuk je… huhu
Pas2 aku msk matriks pulak, result spm aku x la gempak cam korang smua. Ehm… akku still aktif dlm drama. Akku masuk kelab drama kat c2. Cbb kelab lain ramai org sapu. Kelab drama under kelab kebudayaan, so wat show malam kebudayaan. Aku berlakon jadi Tanggang moden. Jadi jahat….hehe. walaupun malam 2 banyak bdk2 kat c2 de xtvt(extra class-aku pun skip kelas aku, quiz n etc) tp still de penonton yg sudi hadir. Tp aku rse x power sngat la…cbb ntah la. Aku x wat btul2 kot.
20 dis ari2 aku blek matrik jap, jd fasi tuk bdk2 bru akaun. Pas2 last night, fasi2 wat persembahan. Ptg 2, punyer la fikir nk wat pe. Nk wat video klip la, sajak pentomen n last nk wat sketsa. Cerita bdk matrik yg bru masuk u. aku jdi bdk yg jahat, past jd baik ble masuk u. kwn aku plak bdk baik yg tranfrom jd jahat. Ehm.. tp ejoy jugak la mlm 2. Gempak..
Skrang akku dh masuk u, aku msuk team teater. Aku dh buat 2 show n 1 tuk competiton. First show kat u,untuk rmadhan month. Aku jdi watak org yg bajet alim la….padahal macm tin kosong je..bunyi je je yg kuat padahal kosong kat dlm. Pas2 aku msk competition, aku pegang watak budak jahat, watak sampingan je. Team aku menang beb. Rezki..smua award team kitaorang sapu bersih..best male n female actor, best script n winner…hehe. Tapi byk team yg tarik diri n di gugurkn cbb skrip x sesuai. Dan laluan kemenangan telah terbuka untuk team kitaorang.
Pas2 show yg baru2 nie, aku pegang watak sampingan je. Watak haiwan yg kejam n ganas. Aku nie mcm hamba suruhan la..untuk team jahat. Show nie tuk suka2. KERUSI, tajuk cerita 2. Ala.. klau masih ngat kite ade blaja dlm komsas mse skolah menengah. Form brape ye?? X ngat la…
Mse time nie lah, aku bina confident n communication skill aku… n tmbah kenalan..tapi batas2 tu kena la jage…
Dunia pun pentas lakonan, yg kiter akan tgk tayangan perdana nyer pada akhirat kelak. Skrip pun dh de…Al-Quran. Klau ikut skrip 2, mst dpt award pelakon terbaik. Kamera ade sekeliling kite. Hdup kite sering di kejar paparazzi yg ingin mengetahui n mencatat xtvt harian kite. X leh nyer kite nak lari kemane.

Read full post >>