Nk cari keje..nk cari keje

Thursday, August 6, 2009 5 comments

Klau citer nie cm boring, maaf yek. Aku tahu aku x pandai citer cm korang tp aku wat je yg
terbaik. Nnt klau x update plak, asyik kne komen je ble nk update blog. Sori ye..

Kisah nie bukan la pasal nk cari keja. Aku blaja pun x habis lg, nk keje pun x sape yg nak ambk.. Ehm,aku kne wat assignment. Keja dlm group. So..kitorang kne interview company or organization. Kite kne develop sistem utk diorang, dri manual ke system automatic atau berkomputer. Masalah nyer skrang, u aku plak kne tutup. Sebab jangkitan selsema khinzir yg telah menyerang. So, smua team members aku blek la umah. X kan nk terkurung cm penjara kat dlm u plak. Tp, kitorang kne antar assignment 2 just right after kitorang blek dri umah. Alamak.. x start pape pun. ZERO… Ehm.. cuti nie penuh lah rse resah gelisah sebab keje 2 habuk pun xwat n teammates plak x de. Ssh la nk wat cmnie. Akhir nyer, aku plak kne cri cbb aku bdk Perak.. dkt skit dgn u. klau ambk jauh2 susah plak. Sbb kitorang kne slalu melawat tempat 2 utk dpt futher info tuk sisyem 2. Syukur la..ade jugak bdk Perak dlm team aku. So, aku cri la mane company yg berpotensi..cewah. Aku, biasa la, pemalas dan pemalu. Klau aku pegi sorang2 smpai bile keje 2 x siap2. Aku sruh la dier dtg ke Elephant Stone, tmpat kelahiran aku. Dier nk dtg kul 8.30 a.m… awal nyer, aku sbnr nyer nk je sruh dier dtg kul 10a.m. tp memandangkn kesungguhan dier. “o.k la ko dtg kul 9 a.m.. Esok nyer, pas subuh aku tido2 ayam jap. (AMARAN: jgn tido lepas subuh, nnt rezki x masyukkk). Pas2 aku terdngr bunyi pelik…jeng..jeng..jeng. 2 bunyi handest aku je la. Oo..de mesej. “eh, aku dh smpai kfc”. Alamak..aku bru bangun, siap dgn air liur ba..eh,x de pape. Pas2, gabra semacam la aku. Nnt dier marah plak. Pas aku dh siap2, ayah aku plak xde. g kluar mane ntah, aku pun x past. Aku x smpat nk gtau yg aku nk kluar. Cmne nie???

Aku bg la mesej kat dier. Kate aku lmbt. Dier kate”xpe. Nk aku ambk kn ke?” aku pun berfikir sejenak sambil jantung aku berdegup ribut kencang. Ehm..aku pun cian kat member aku tunggu sorang2. Aku pun sruh dier dtg ambk aku. Aku sent direction nk g umah aku via sms. La kredit hanset nyawa2 ikan. Dngan izin yg Esa, akhir dier smpai DEKAT umah aku. Aku pun mls nk bg direction, aku trus jln kaki kat tempat dier tunggu, smbil bwk payung cbb member aku sruh. Time 2, pukul 9.45 a.m kot. La ari2, hujan. Sebelum2 nie x hujan plak..ehm.. x pe la hujan rahmat. Ari2 jugak aku start de selsema. Alahai, cian nyer dier. (harap bkn H wan N wan). O.k..bermulalah pengalaman yg menyeronokkan. Kitorang start destinasi ngan g cc, cyber cafĂ©. Nk print assignment 2, cbb printer kat umah dh jd perhiasan je..Aku sbnr dh wat form utk interview, maybe nk memudahkan sesi interview 2. Tp aku lupa nk transfer softcopy masuk dlm pendrive. Pendrive aku smua tinggal kat u. blek umah byk laptop and dirty clothes je. Pagi sblum 2, mmg aku nk transfer msk pendrive adik aku. Tp, dier dh g skola, aku x tau dier letak bende 2 kat mane. 2 la, x nk wat keje awal2…mak aku slalu pesan ”AAAA…NAK TERBERAK BARU NAK KORAK LUBANG”. Maksud nyer, wat keje last minutes la. Orang dulu kn mane d tandas, so kne la korek lubang tuk melepaskan hajat yang terpendam (sori la klau korang x selesa ngan ayat nie). Tp, aku sshnk ikut. So, aku angkut la laptop aku yg besar gedabak nie skali. Aku ngat member aku nie bwk pendrive. Rupa2 nyer same gak. Em..x pe la. Kitorang g la terjah cc yg terdekat. Dh masuk 2, pilih la pc yg…mane2 je la. Pas2 plak internet x bleh bukak. N member aku pegi la tnye nk print, x leh pun.. Ya Allah.. kat kaunter 2 punyer la cantik printer nyer, tp x leh gne. Mampeh.. Aku tgk, byk benor bdk2 kat c2. Ish…main game yer..babab (tampar) baru tahu. Pas2 kitorang blah la dri c2. Wat rugi je msuk c2. Kitorang masuk c2 la x smpat wat pe, tgk2 dh kne caj 50 sen…mak ai, ngat nie caj sewa duduk atas kerusi ke (ala blakang2 yg brani citer pun). Ehm…aku pun pegi la cc yg slalu aku pegi sejak skolah dulu..selamat bukak. Klau x, ternganga la kat depan 2. Aku bukak la laman web u, tuk upload assignment 2 serta retype blek form yg aku buat 2. Nie smue cbb sifat nyanyuk aku yg terlupa bwk blek pendrive. Klau x, just print je kat cc 2. Tp nk wat cmnie, dh nasib ye..

Sebelum nie aku dh terfikir nk interview klinik, cbb maybe kitorang bleh delevop system tentang pengurusan stok ubat-ubatan atau appointment tuk patients. Ehm..aku d tanye member aku yg lain, tp dier kate cm pelik je. So, aku pun cm x tau nk pikir ape lg dh. Tp member yg ikut skali nie, kate o.k je. Dier sruh call mak aku cmnie nk conduct interview kat c2. Tp, kredit aku x ckup la. Hbs 2, aku nk la kluar duit n top-up skali. Ye la, dompet aku aku dh nipis dh. Kitorang g la cimb yg berdekatan.(kn cimb dekat aje…) . tgk2.. ade adik-beradik James Bond ade kat c2. Alamak..diorang bru nk masuk kn duit la. Ehm… malas nyer nk tunggu. Dlm diam2..aku tgk2 la org kat sekeliling aku. Mcm2 org..hehe. yg cantik, yg hemsem, yg tua, yg mude. Tp yg paling menarik skali ialah…ehm, nk panggil ape yek. Pakcik ke atuk. Atuk la (bru aku rse mude skit, maaf nyer pak cik). Dier tunggu kat depan mesin atm 2. Tp bukan nyer nk kluar duit, tp jual….jeng..jeng..jeng..MADU. (bkn madu org yer). Ehm..aku cm cian je kat atuk 2. Tp x de la dier pakai compang- camping plak. Still smart la gak with cap. Aku tgk dier cbe jual kat org yg lalu lalang kat dpn dier. N ade la awek nie ngan kawan2 dier lalu dpn pakcik (tukar pakcik blek, tkut dier marah plak). Awek2 2 wat x tau je (wat bodo je). Alahai, cian nyer pakcik 2. At least, kate la “x mau..x mau” atau “ehm..x pe la”. Dngn senyuman di bibir..cewah. bru la cun..masuk dlm list menantu terbaik. Eh…kite harus bersangka baek. Ehm…aku rewind blek citer aku…..mungkin awek2 2 x prasan kot mse pakcik 2 ckp ngan diorang. Atau, pakcik 2 ckp sorang2.. ngat..bersangka baik..ish2..aku nie asyik buruk sangka je. Tp, dier trus kn usaha utk jual madu 2 kat org lain plak. Walau aku duduk kejap je..tp cbe bayangkn. Dier brani berdiri kat depan orang smbil promote product dier. Dier x malu pun. Demi nk cri rezeki yg halal. Aku plak malu x bertempat. Malu untuk membaiki personality aku yg krang cantik. X brani tuk berkomunikasi ngan org luar. Klau pak cik 2 leh wat, nape aku x leh wat? Smpai bile aku harus nk duduk dlm zon selamat. Duduk dalam dunia fantasi aku. Berangan yg aku mampu lakukan ape saje. Tp, bile hdr ke dunia reality…I’m nothing.

Cbb malas nk tunggu n cian member aku tunggu lame kat dlm kereta. Aku blah je dri c2. X sempat withdraw pun. Aku hrp pakcik 2 dpt jual smue madu 2 (klau aku nk tlg beli aku pun hidup ngan duit org). Kat sblh 2, ade je Maybank. Ntah la…malas je nk g. ehm…truk kn. “o.k, skrang kiter nk g mane?” aku tnye kat member aku. Dier dri td ckp sal HPA kat taman maju (dekat U aku). Ehm..pas2 kitorang g la serbu tempat 2. Lebih kurang 15 minit kot..kitorang smpi ke destinasi . Tp, singgah jap kat MESRA…( bukan bob mesra lah..). aku kluar duit n top-up. O.k, selesai. Tp top- up aku x masuk2 pun. Sepatut yer trus dpt. Ish… susah btol. Tp xpe, relax, kite trus ke tmpt HPA 2. Bile dh smpai, kite ape lg, pg la interview. Kne bukak kasut plak. Sbnr nyer member aku sruh pkai formal. Selamat aku pakai casual je, klau x malu je. Member aku yg start dulu sesi 2, dan akhir nyer semua berjalan lancar. Tp, info x ckup la. Kitaorang perlukn organization chart. Ehm.klau x dh o.k dh. Kirorang cbe try tgk kat tmpat lain plak. Tp kat c2 cm x de pape je. So, kitorang decide blek ke Batu Gajah. Ehm..kitorang xtau nk g mane. Member aku suggest klinik tmpat mak aku keje. Tp aku malu plak, la mak aku g kursus. Klau x leh mintak tolong mak aku. Ehm..so member aku kate nk g pejabat pos. tp mase aku nk g aku ternampak hotel kat c2. Tp kecik jela..pas2 bole try g c2. Mase 2 hujan renyai2, kitorang masuk la pejabat pos 2. Member aku ngat leh tnye kat kaunter pertanyaan. Dh msuk 2, mane d kaunter pertanyaan. Duk la kitaorang blur2 dlm 2. X kn nk ambk no giliran plak. Ehm, kitorang cm nk tnye org kat kaunter tp cm malu plak. (aku tgk org kat kaunter pun mcm nk mkn org..msm je). Pas2 member aku kate, maybe pos office nie cm besar je, kne at appointment dulu. So, kitorang g la hotel td. Aku rse cm cuak je nk masuk hotel 2. Cbb, kwn aku 2 pompuan. Nnt org kate ape plak. Ish..tp wat je la muka tebal msk hotel. Aku ngat nie hotel org cina punyer. Tibe2 d org melayu..ooo..rupa nyer worker dier. Bos x de la. So, interview je la. Tp bdk laki 2, bru je keje kat c2. X tau pape sngat kot. So, dier panggil pekerja lame skit. Tiba2 muncul watak bru dlm citer aku nie. Ade la makcik nie, kitorang x kate pape lg..makcik 2 dh start citer, “ah…hotel nie bilik dier ade…ukuran nyer…bla..bla…” aku plak dgn tak sngaja wat muka pelik aku. (lepas kluar member aku tegur aku wat muka pelik 2). Tp, mmg makcik ramah giler kat kitorang. Tanpa bazir kn mase aku kat c2, kitorang start interview. Aku tnye la, “ade x carta organisasi”. “ade”makcik 2 jawab smbil jari makcik 2 tunjuk kat dinding.. Aku tgk la, tp bukan carta organisasi tp carta room fee. Aku kate bkn yg ini, aku cbe trangkn carta 2 cm nie. “ooo..kat sblh 2”..kat sblh???..rupa2 nyer 2 lesen perniagaan. Aku mcm nk tergelak dlm ati aku. Aku n member trangkn lg. bru la tau yg carta organisasi kat kedai 2 x de. Dan makcik 2 kate “oo..nnt makcik sruh bos wat.. letak gmbr pekerja 2 kn..ah..nnt sruh bos wat..”. aku ckp dlm ati, yg kitorang perlu bende 2 skrang. Tp x pe la. Ehm..aku tnye la lg, ape system yg digunakan secara manual. Pas2 makcik 2 tibe ckp “2..cctv”. aku cm nk tergelak. (maaf la makcik, niat saye bkn nk kutuk tp mmg kelakar..hehe). pas2, aku jelas la ape bende yg kitorang nk siap ngan example. So, pekerja bru 2 la yg trang kn segala nyer..sistem booking room hotel 2 still gne manual.

Hbs 2, kiorang kluar la..diorang siap pesan kat kitorang beli mask..ye btol gak kn.H1N1. Ehm..pas2 kitorang g klinik kat c2. Try je la. Tp x kesampaian, doctor cm busy kot. Diorang sruh dtg sok. Tp, klau sok aku mmg x dtg la.. pas2 kitorang decide nk balek je la. Tibe2 aku nmpk org yg jual madu sme mcm pakcik yg aku jumpa awal td.hm..x pe la. Xpenting pun.

walaupun info yg kitorang dpt kureng.., tp al least kita dh cubekn. Byk jugak pengalaman yg aku dpt. Ehm..aku kne la usaha lg utk siap kn keje nie. Yg plaing geram skali, top-up aku still x msuk lg. wat penat je top-up. aku jugak tertinggal payung aku dlm kete dier. (mmg nyanyuk) Aku gak still selsema mase update blog nie..

Read full post >>