ehm..mood rayer yg lesap

Friday, September 18, 2009 4 comments

Cerita aku mase bulan puasa..
Maseh tempuhi dugaan yg pelbagai...
Cam nk terjun lombong je..

Assalamulaikum..apa kabar semua..?? (ehm..x de org pun nk jwb)
Nie aku nk citer pasal kisah sblum raye..seminggu sblum raye..
Time org cbuk nk beraya, aku kne study tuk test, kuiz ngan wat assignment. salah aku gak kut, struggle last seconds.
Citer nie pasal test..Isnin ari2 patut ade test coq, tp cancel. Cbb ape ntah. Wokeh….aku x kisah..
Sok dier plak ade test System Analysis And Design…uish..soklan sebijik cm sem lepas…tp malang nyer aku x wat btol2..uhm..x pe la..
Rabu plak ade test Business System Development…ngat lega skit cbb open book..tp mak aii..ssh nyer..aku x sempat siap pun…hancur2..
Kamis plak, test Marketing…disebabkan test2 aku lalu yg hancur..aku pun cm mls je nk study..truk btol.. romate aku pulun hbes kot..tp aku tido…ehm, klau truk mmg dh jangka dah..

Jumaat plak kne antar assignment. Mlm 2..aku punyer la malas nk wat. Main2 je..sok pagi bru nk kelam kabut.
Sok pagi nyer, aku patut d kelas kul 8. Aku bangun tepat kul 8. Tula sape sruh tido blek..Aku grak romate aku..tp aku ckp mls nk g…cbb aku ckp cm2, dier pun smbung tido.
Tp, klau aku x dtg klass 2, baek aku blek umah dri smlm la.. aku trus tukar niat..tp romate aku turkn perjuangan nye..ehm..biar la dier, dier dh pandai.
Aku pun siap ngan cincai nyer (aku mandi tau)..g kelas,. Selamat x jauh sangat. Bile dh smpai 2, aku nmpk cm bdk2 nie x masuk kelas lg. NAPE?? Oo..dewan kuliah 2 terkuci..Oooo..ade hikmah rupaye aku dtg lmbt..tp kepala otak aku cm x leh focus..ngat ape la, xtau pikir ape..Dlm dewan 2 tinggal separuh jer bdk yg ade..smua dh blek..Ehm…bile org dh dekat raya nie, fhm2 je la sume nk blek awal..
Pas abes kelas, aku bru nk terhengeh2 siap kn assignment 2...ehm, lantak la salah ke x..janji antar.. pas raye x tau la..byk keje yg kne wat lg..test pun x hbes lg..
Raye nie mcm x raye la aku nie..sedih nyer..(baju raye pun xbeli lg, nk balek umah bru beli..)

Ehm..sabar je la..
Aku sebenar nyer nk mintak maaf kat korang dri hujung rambut hingga ke hujung kuku kaki. Aku tau aku byk wat salah, sme ade x sengaja ataupun gatal2 nk wat.. kite kn manusia, slalu wat kesalahan..

Selamat hari raye mohon kemaafan tulus ikhlas dari hati


Read full post >>

TEKANAN = daya per unit luas permukaan

Wednesday, September 9, 2009 8 comments

*tenung sejenak sebelum korban kn tembikai...


Dugaan di bulan Ramadhan…
Alahai ape la nasib badan..
Satu persatu cabaran yang datang..lepas nie ape la pulak

Hari nie bole dikatakan hari yg agak truk bagi aku. Mungkin berbeza plak bg korang..ade yg sedang sedih, gembira nk sambut raya, kusyuk menjalani ibadah di bulam Ramadhan…(sejuk mak ayah depa tgk..) dan macam2 kerenah yg ade..

Ehm..nie tension cbb test2 aku.. mgkn salah aku gak..biasa la wat study last2 second..
Aku ade quiz pagi2..mmg la open book tp soklan mmg ssh bg aku..tp still gak ade yg dpt full mark..mmg jeles. Tp xpe la…aku yg slalu sngat tido..ehm..cmnie la nk rajin cm korang yek..

Time lab plak aku terhengeh2 nk siap kn lab assignment..ehm..aku mmg dh wat draf jawapan. Konon2 nyer nk copy blek pas sahur..ehm..rse cm ngantuk, tido jap..pas2 konon nyer nk wat pas mayang subuh..ehm, haram gak. Pegi layan manja mata yg ngantuk nie..Alih2..wat mse lab, lecturer membebel kat depan aku x pay attention pun. Berlakon je tgk depan, tp ati gundah gulana assignment x siap. Truk2..

Nie plak sal test aku ptg nie..mmg hancur giler khinzir la..aku main hentam saje. Walaupun aku tahu yg jwpn aku totally out. At least ketas 2 xde la kosong kn..

Pas2..mlm nyer plak…aku d test hse..ehm..sejujur nyer test nie bg ati aku sedap skit…cbb soklan nyer ade skit same cm tutor..(ade bdk bg pinjam kat aku..).. Syukur..

Sepatut nyer aku d meeting..tibe2 cancel last minit..selamat2.. Oleh itu, aku “merajinkan” diri tuk g latihan teater bertaraf 5 bintang..walaupun aku sedar aku nie sekadar pelakon tambahan..masuk pun cbb org x cukup..Tp xpe la..aku kn twn satu pentas 2 mese wat mime nnt..korang dtg la yek…(nie nk promote yer, bkn nk mengemis..)

Tp, asyik practice mime sorang2 boring plak. Cm syok sendri..aku nk berlatih kat blk cm pelik plak. Kadang aku berlatih mse romate aku tgh tido.hehe…(jgn gtau dier tau). Tp bila practice depan org malu plak, cbb aku x pro cm mimers tts dan kat luar 2..

Dh abis practice (aku pun xtau ape yg aku wat kat c2, sekadar tunjuk muka berjerawat aku kat c2 kot), aku pun blek, tumpang bdk2 tts nie..Dri c2 lah bermula episode celoteh dri org senior..dier sruh aku tolong wat keje cbb show kitorang nk dekat…Bkn aku x nk tolong, aku nie mmg x pandai wat keje, lebih2 lg keje 2 nk kne cri sendri. Aku ngaku aku mmg pelik..Tp, aku tetap bersyukur dgn diri aku..walaupun kadang kala kite terpikir nape lah kite dilahirkan.

Manusia nie dh tercipta dgn keistimewaan nyer. Cume bergantung pade kite tuk mencari.(aku pun x tau ape speciality aku ????)Eh..nape tibe aku ckp hal nie???

Sambung blek..aku dh smpai blk konon2 nk wat rajin. Nk siap kn assignment sambil study, tuk test next week. Tp, nk relax jap, bru hbis test kn. Aku main la game YU-GI-OH jap…
Pas2, aku bukak la file assignment bsd (benda2 kaitan ngan programming la..) aku, nk smbung blek la wat…Tgk2..file 2 x leh bukak..AAHHHHH…..(mane la punch bag aku….)
X tau nk wat cmnie..xkan aku nk wat blek kot..hbs weekend last week aku x blek umah wat bende nie. Sedih giler..

Ehm..akhir nyer aku pg update blog nie..ape? Boring? Dh agak dh..Naz, klau blog nie boring, ko cri la blog lain yg lebih syok yer…

Sebelum nak wat ayat penutup, cume aku tertanya2??? Aku nie muka penipu ke? Nape org slalu x caye ape yg aku ckp?? Penat aku bercerita brapi2..smpai nk terkeluar tekak nie..tp diorang x caye..ntah2 termasuk ko yg tgh bace blog nie..Klau cm2, terpaksa la aku ckp ngan kucing depan blk aku nie, x de la dier kate aku tipu..Meow..Meow..Memeowwww..

Dh la..nnt klau ade citer..aku gtau..klau aku rajin la..aku nie pemalas ckit..(WOI..PENIPU LA WOI..)…kan aku dh ckp, diorang mst kate aku penipu..

Read full post >>

TAHAN MAKAN DAN MINUM JE??

Saturday, September 5, 2009 5 comments



Ehm..cmne aku leh puasa yek? Sape yg ajar aku? Puasa 2, x leh mkn dan minum je yek?? Aku slalu dngr citer klau puasa penuh, parents diorang akan bg certain amount for reward..tp sekadar aku sedar, mak bapak aku tak penah pun wat cm 2..nape yek? Btol ke klau x puasa kite x leh raye?

Assalamualaikum..apa khabar smue? Harap smua sihat sejahtera. Mase kecik2 dulu mcm2 pekara yg bermain dlm kepala otak aku nie..Mungkin sempena keberkatan bulan Ramadhan nie, ape kate klau aku citer kisah muda2 dulu…pasal bulan Ramadhan.

Kisah pertama…

Kisah nie pasal pertama kali aku try nk puasa. Mse nie aku tadika lagi. Puasa2 nie satu habuk pun aku xtau. Aku ngat lagi, mase 2 smue bdk2 pergi makan, ala..time rehat. Pas2 ade sorang bdk nie yg x makan. (sebenarnyer bdk 2 ialah bdk yg aku tolak kepala dier..refer Enter the time machine: 1)… Aku pun pelik la..nape dier x makan..”nape x makan?” cikgu aku bertanya kepada bdk 2.. “saye puasa arini..” jwb bdk 2..Apa? Puasa? Ape 2? Kate aku mse 2..

Tp selepas beberapa hari, tibe2 ngan hidayah Allah S.W.T aku tergerak ati nk puasa. Oleh itu, mase time rehat aku x mkn, sebab aku puasa. Blek umah, mak aku tnye..”makan ape ari nie?” “x mkn…puasa arini” aku jwb dgn sopan nyer..”eh..ko merepek ape? Bulan puasa dh lepas…ko puasa ape nie?” Alamak..aku slh timing la..ehm..malu nyer aku. Entah la..cmne tibe2 aku nk puasa. Niat puasa pun x..ish..Jahil2..

Kisah kedua…

Mse nie time aku sekolah rendah..time nie aku dh start puasa..dgn niat. Tiap2 mlm ayah aku akan ngat kn anak2 dier tuk niat puasa. Ayah kn bace kuat2, suh anak dier ikut. Ehm..mse nie time Ramadhan waktu persekolahan. So, aku kne g skola smbil menahan dri dari makan dan minum.

Ehm..time 2 aku darjah satu kot, still cute lg.. aku tibe2 sakit perut..tp bkn sakit perut nk cirit, lapar kot. Ehm..sebab aku x tahan dh. Aku sruh kawan aku tlong belikan..kwn aku x puasa. Aku ngat lg, aku sruh dier belikan jambu batu.. Dgn nafsu yg kuat smbil di kelilingi kwn yg x puasa, aku mkn la jambu 2…Habis puasa aku ari 2..berbuka di tengah hari. Tp, yg pelik nyer aku tkut nk gtau kat mak aku. Aku pun berlakon la konon2 nyer aku puasa. “Puasa ke?” “ehmmm…” jawab aku smbil x senang ati. Kitorang sekeluarga pun berbuka tanpa mengetahui yg aku x puasa ari2..


Kisah ketiga…

Kisah nie time skolah rendah gak..tapi nie kisah kat skolah rakyat. Ehm..kat skolah rakyat aku ade wat reward kat bdk2 yg dpt puasa penuh. Mse 2, kakak aku dpt reward 2. So, aku pun jeles la. Dgn itu, Ramadhan yg seterus nyer aku akn berusaha untuk berpuasa penuh.Dan akhirnya aku berjaya utk berpuasa penuh tuk bulan 2..YEAH..Aku pun dpt reward 2, walaupun just hamper..haha..tp kakak2 aku dpt gak. Ehm..x best la cmnie. Lalu, aku pun berazam tuk berpuasa penuh tuk tahun hadapan dn semestinya misi aku berjaya lg. HAHA…tp alangkah sedihnyer tahun 2 x buat pun majlis 2..huhu sedih nyer..


Tp, sebenarnya niat aku salah. Aku hanya berpuasa utk mendapatkn ganjaran dunia dan perhatian manusia. Bukan tuk yg Maha Esa. Ehm..time2 nie la kita patut baiki diri kita utk menjadi insan yg lebih baik..Bukan nyer nk hipokrit..tp melatih nafsu di kala syaitan di rantai.. aku tahu, ckp mmg senang tp nk buat..payah beb..

Nk tahu kisah2 aku time2 ramadhan lg…tunggu..(itu pun klau aku rajin)..wokeh..Slamt berpuasa..

Read full post >>

GATAL TANGAN

Tuesday, September 1, 2009 6 comments


PERHATIAN: Aku tgh ubah suai...

aku tgh gatal-gatal tangan ubah suai blog aku nie..sori la klau byk benda cm pelik..aku cbe secepat yg boleh. aku tau, de org kate aku ubah2 pun bkn selalu update blog..tp xpe kn. sekali-sekala..hehe..maaf yer...nnt aku akan cbe rajin2 kn dri ini nk update blog nie..ehm..beside that, I will boost my blog to be well-known..ehm, berusaha je. ape-ape pulangan nyer, kite x perlu ambk kisah. yang penting..BERUSAHA

Read full post >>